Voorwoord

Geachte leden van de gemeenteraad,

Hierbij ontvangt u de Jaarstukken van 2023. Met genoegen presenteren wij deze jaarrekening van gemeente Hoeksche Waard waarin het college verantwoording aflegd over de behaalde resultaten in 2023 en de besteding van de middelen.

Rol

Met deze jaarstukken leggen we verantwoording aan u af over het gerealiseerde beleid en over het financieel beheer in 2023. Met de programmabegroting 2023 heeft u vanuit uw kaderstellende rol richting gegeven voor het te voeren beleid in 2023 binnen de door u vastgestelde financiële kaders.

Bereikte resultaten

Wij kijken terug op een aantal mooie resultaten in 2023. Zo was het het jaar waarin Rijkswaterstaat werkte aan de renovatie en vervanging van de bestaande infrastructuur. De Heinenoordtunnel is gerenoveerd en in de zomer van 2023 is het beweegbare deel van de Haringvlietbrug vervangen. Deze werkzaamheden hebben een grote impact gehad op de bereikbaarheid/doorstroom van ons eiland.

Als gemeente hadden we veelvuldig overleg met andere overheidspartijen en belanghebbenden. Wij monitorden de situatie en troffen waar nodig ad-hoc maatregelen, met als doel de overlast waar mogelijk te beperken.

Ook zijn we in 2023 gestart met het proces van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Samen met agrariërs, natuurbeheerders en andere stakeholders hebben we gewerkt aan de gebiedsagenda voor een toekomstbestendiger landelijk gebied. We nemen deze agenda tevens mee in de Toekomstvisie 2040 Hoeksche Waard, die samen met relevante stakeholders wordt opgesteld.

Op het gebied van sport is er in 2023 gewerkt aan de nota Sport & Bewegen en de harmonisatie van de buitensportaccommodaties. In de nota Sport & Bewegen is nadrukkelijk aandacht voor de uitdagingen van verenigingen en het stimuleren van inwoners om te sporten en te bewegen.

Sporten en bewegen zijn namelijk cruciaal voor een sterke sociale basis en spelen een sleutelrol in het welzijn van onze inwoners.

Resultaten om trots op te zijn! Er dienden zich tegelijkertijd echter ook forse opgaven aan.

Zo zijn de kosten voor de zorg ook in 2023 fors gestegen. Dit als gevolg van Cao-stijgingen, in combinatie met de vergrijzing, steeds complexere hulpvragen, steeds minder mantelzorgers en vrijwilligers en toenemend gebruik van de Wmo en Jeugdhulp.

Het afgelopen jaar merkten we daarnaast de eerste gevolgen van het overvolle stroomnet, netcongestie. Het is geen vanzelfsprekendheid meer dat voorzieningen en bedrijven aangesloten kunnen worden op het elektriciteitsnet. Het levert steeds meer uitdagingen op voor de woningbouw. Een zelfde uitdaging zagen we ontstaan voor water. Met het veranderende klimaat is er zonder maatregelen geen garantie op voldoende water in droge periodes. Maar ook de beschik- en herbruikbaarheid van grondstoffen is een grote uitdaging, gelet op de geopolitieke ontwikkelingen en de grenzen van de aarde. Tevens staan we voor de uitdaging om de grote opgaven van deze tijd uit te voeren binnen beschikbare capaciteit en middelen. Wederom zien we dit jaar een onderbesteding van middelen op sommige beleidsterreinen. Dat hangt direct samen met het tekort aan medewerkers die de gegeven taken uitvoeren.

Prioriteren en het maken van moeilijke keuzes zijn onvermijdelijk geworden, vooral wanneer we vooruitkijken naar nieuwe uitdagingen die ons pad kruisen. Niet alles kan en zeker niet alles tegelijk.

Prioriteiten stellen betekent ook ‘nee’ zeggen wanneer verwachtingen niet waargemaakt kunnen worden, of als de prijs daarvoor te hoog is. Scherpe keuzes vragen ook om continuïteit van handelen en visie op de lange termijn, want alleen dan kunnen inwoners en organisaties hun eigen keuzes daarop afstellen.

We hebben in 2023 als college ook uitvoering gegeven aan de motie beleidskeuzes. Het Rijk bezuinigt vanaf 2026 fors op het Gemeentefonds, de grootste inkomstenbron van gemeenten. We blijven o.a. via de VNG en R8, voortdurend hameren op het van tafel krijgen van de bezuinigingen door het Rijk. Tegelijkertijd sluiten we onze ogen niet voor de grote uitdagingen die er op finaniceel gebied zijn. We kozen er daarom voor om zelf stevig aan het roer te staan.

Financieel resultaat 2023

Het overzicht van baten en lasten in de jaarrekening voor 2023 sluit af met een positief resultaat van 9,4 miljoen (2022: 9,8 miljoen). Bij de Slotrapportage 2023 is een geprognotiseerd resultaat over 2023 berekend van 0,5 miljoen (positief). Ten opzichte van de actuele begroting uit de slotrapportage is sprake van een verschil van 8,9 miljoen (positief), voor een groot deel veroorzaakt door een aantal incidentele meevallers. Een overzicht van de belangrijkste afwijkingen ten opzichte van het begrote resultaat bij de Slotrapportage 2023, vindt u terug in hoofdstuk 1.3 Samenvattend beeld van deze jaarstukken.

Accountantscontrole

In opdracht van de raad heeft de accountant de Jaarstukken 2023 gecontroleerd. Conform de wijzigingen in de Gemeentewet dient het college vanaf verslagjaar 2023 de rechtmatigheidsverantwoording op te nemen in de jaarstukken. Met de rechtmatigheidsantwoording legt het college verantwoording af over de naleving van de regels, die relevant zijn voor de financiële beheersing van de gemeente. De accountant heeft de door het college afgegeven rechtmatigheidsverantwoording getoetst bij de controle op deze jaarstukken. De rechtmatigheidsverantwoording is opgenomen in hoofdstuk 4 van deze jaarstukken.

Voorstel tot resultaatbestemming

In deze jaarstukken leggen wij de raad een voorstel voor om het gerealiseerde resultaat over2023 te bestemmen. We stellen de raad voor om het gerealiseerde resultaat van 9,4 miljoen, in lijn met de uitgangspunten uit de door de raad vastgestelde Notitie Reserves en Voorzieningen, te storten in de algemene reserve. Voor de resultaatbestemming verwijzen wij u naar hoofdstuk 1.4 van deze jaarstukken.

Aangeboden door,

burgemeester en wethouders van gemeente Hoeksche Waard

E. Koops

E. van Heijningen

secretaris

burgemeester