Regio Deal

Inleiding

Het samenwerkingsverband Zuid-Hollandse Delta en het Rijk hebben op 17 juli 2020 een Regio Deal gesloten. Met deze deal investeert het Rijk 7,5 miljoen in het versterken en verbeteren van de kwaliteit van leven, werken en wonen in de regio. In de Zuid-Hollandse Delta werken de gemeenten op de eilanden Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard en Voorne-Putten samen aan een aantal grote opgaven.

In een Regio Deal werken Rijk en regio samen aan gebiedsgerichte opgaven om de kwaliteit van leven, werken, wonen, ondernemen, veiligheid, onderwijs en recreëren in regio’s verspreid over Nederland te vergroten. De eilanden hebben voor hun ambities een bedrag van 7,5 miljoen van het Rijk ontvangen en dragen daar zelf nog eens 7,5 miljoen aan bij. Met de extra investering van het Rijk kan de regio deze opgaven sneller en beter aanpakken.

Thema’s

De samenwerking binnen de Zuid-Hollandse Delta is voor de gemeenten en andere partners succesvol door aansprekende projecten. Daarom is er eind 2023 een nieuwe aanvraag Regio Deal 5e tranche ingediend. Inmiddels is bekend dat deze is gehonoreerd door het Rijk. Er kan nu verder gewerkt worden aan de 4 pijlers: Agrifood, Duurzaamheid, Recreatie/Landschap en Onderwijs/Arbeidsmarkt. Verschil met vorige tranche is dat nu ook privaat geld ingebracht mag worden. Verder mogen er ook businesscases rondom de thema's mobiliteit, veiligheid en vitale keren worden opgesteld.

Projecten

Agrifood
In 2021 -2023 zijn voor het thema Agrifood meerdere initiatieven gestart waarvan voor sommige projecten de uitvoering doorloopt tot in 2024. Een aantal projecten is inmiddels afgerond. Ook de eerste positieve resultaten zijn bekend.

  • De proef met een robot voor bodembewerking op verschillende grondsoorten in de regio is succesvol afgerond en de onderzoeksresultaten hebben zelfs landelijke aandacht genoten. Binnen ‘Bodem als Basis' heeft de Regiodeal samen met LTO Noord, Waterschap Hollandse Delta een project gefinancierd waarin bij circa 55 deelnemende agrariërs gewerkt wordt aan de verbetering van de landbouwgrond. Het project is goed ontvangen bij de deelnemers en de verwachting is dat ze na afronding kennis blijven delen binnen de Regiodeal.
  • In de Proeftuin van PallandtPolder zijn in november de tussentijdse positieve resultaten van het gebruik van Bokashi (nieuwe vorm van bemesting) gepresenteerd. Dit jaar wordt de proef afgerond.
  • Eind 2023 was de voorvertoning van documentaire ‘de Queeste. Drie biologische boeren van de 3 eilanden zijn geportretteerd en hun overtuiging en de dilemma's in hun bedrijfsvoering worden in de documentaire gepresenteerd. De documentaire is in februari 2024 in première gegaan en staat voor 2024 op meerdere locaties in de regio en daarbuiten gepland.
  • Een ander mooi resultaat is dat er na een fusie en samenwerking tussen een aantal landbouwbedrijven (nu Go crops) een verbetering is gerealiseerd in de korte keten. De agrariërs leveren nu dankzij eigen sorteer-, verwerkings-, en inpaklijnen netto producten waardoor een schakel in de keten wordt overgeslagen. Hierdoor zijn er beduidend minder transportbewegingen waardoor er ook een reductie is van de emissies.

Landschap en Toerisme
De regio werkte de afgelopen jaren succesvol aan een beter bereikbaar en leefbaar gebied en aan de doorontwikkeling van het toeristisch aanbod via, onder andere, de volgende projecten:

  • Het project 'Watertappunten' zorgt voor de realisatie van minimaal 30 watertappunten gekoppeld aan het netwerk van recreatieve wandel- en fietsroutes. Voor de Hoeksche Waard betekent dit 9 watertappunten, waarvan de laatste 4 nu in de goedkeuringsfase zijn beland.
  • Het project 'Hitsertse kade' is in 2023 vrijwel volledig afgerond. De feestelijke opening van dit vernieuwde recreatiegebied vindt plaats op 4 april 2024.
  • Het project 'Erfgoed als drager van recreatie en toerisme rond het Haringvliet' maakt het mogelijk om in 2024 belevingsroutes in de omgeving van Fort Buitensluis te realiseren.
  • Het project 'Vaarverbindingen Haringvliet professionaliseren' brengt de mogelijkheden voor het versterken van het netwerk van veerponten in kaart en waar mogelijk worden kansen verzilverd.
  • Het project 'Weerbare toeristische sector' gaat de laatste fase in. Dit project helpt ondernemers in de verblijfsrecreatieve sector hun weerbaarheid tegen criminele invloeden te versterken met een preventieve en positieve insteek.

Onderwijs en Arbeidsmarkt
De gemeenten willen zorgen voor een ‘dekkend onderwijsaanbod’ in de regio voor de sectoren agrifood, toerisme en recreatie, duurzaamheid, zorg en innovatietechniek. Daarbij zijn de drie campussen in Goeree-Overflakkee, Brielle en Hoeksche Waard belangrijk. In aanvulling daarop komt een regionale online vacaturebank waar werkzoekenden in één oogopslag zien welke vacatures in de Zuid-Hollandse Delta openstaan.

In 2023 is gestart met een businesscase ‘sociaal ondernemerschap’. Hierbij worden ondernemers door de gemeenten in de Delta gekoppeld aan de werkleerbedrijven en de mogelijkheden om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Door deze business case is een complementaire samenwerking ontstaan tussen gemeente en bedrijven met als doel vacatures in te vullen vanuit de gemeentelijke werkleerbedrijven. Bovendien kunnen de bedrijven het predicaat ontvangen van MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer).

In het voorjaar 2023 is een start gemaakt met een businesscase in kader van onderwijs en arbeidsmarkt. Hogeschool Inholland  en de werkgroep ‘Onderwijs en arbeidsmarkt regiodeals' werken samen om High Potentials van de HBO opleidingen Inholland te interesseren voor de arbeidsmarkt op de voormalige eilanden.
Met de mooie naam ‘Deltadreamers’ zijn zo’n 15 bedrijven die zich onderscheiden door innovatie, duurzaamheid en circulaire economie aan de slag gegaan met beroepsbeelden. De uitdaging is jonge mensen te boeien en te binden aan onze bedrijven. En zo tegemoet te komen aan de schaarste op de arbeidsmarkt.
Middels onderzoeksopdrachten bij de betrokken bedrijven worden de studenten betrokken bij onze regio en de bedrijven. Doel is om de beroepsbeelden onder de aandacht te brengen en zo interesse te wekken om na de studie in onze regio te gaan werken. 
18 april 2024 is de slotbijeenkomst van de Businesscase Inholland. Door een aantal Hogescholen in de regio is grote belangstelling getoond voor dit project. Ook landelijk wordt meegekeken door onder andere de Hogeschool Windesheim in Zwolle en de Zuyd Hogeschool in Maastricht.  Inmiddels heeft ook een MBO college zich gemeld om een dergelijk project te gaan starten. Vanuit gemeente Nisssewaard heeft de praktijk HAVO zich gemeld om met dit format aan de slag te gaan.

Risico’s

In 2024 moeten alle projecten vanuit de 3e tranche zijn uitgevoerd. Dit vraagt om continue druk op het proces zodat de middelen op tijd worden weggezet waar ze voor zijn bedoeld. Via directe monitoring wordt dit goed bewaakt, maar we blijven daarin ook afhankelijk van de inzet en uitvoering van onze stakeholders.