Bijlagen

I Interbestuurlijk toezicht

In 2021 gingen wij de Bestuursovereenkomst generiek interbestuurlijk toezicht 2022 (IBT) aan met de provincie Zuid-Holland. Uitgangspunt hiervan is dat we bij het IBT samenwerken vanuit vertrouwen. In de bestuursovereenkomst is onder andere vastgelegd hoe provincie en gemeenten samenwerken om een goede uitvoering van de wettelijke medebewindstaken te bevorderen en welke uitgangspunten daarbij gelden. De bestuursovereenkomst sluit aan bij de actielijnen van het landelijke traject Agenda Toekomst van het Toezicht (ATT). De uitwerking van het toezichtsproces binnen Zuid-Holland is vastgelegd in het Uitvoeringsprogramma generiek interbestuurlijk toezicht 2022.

U vindt de bestuursovereenkomst, het uitvoeringsprogramma en andere relevante informatie over IBT en het IBT-dashboard met de actuele stand van zaken (ook hier onder weergegeven) op de website: https://www.zuid-holland.nl/onderwerpen/lokaal-bestuur/interbestuurlijk/

II Overzicht van EU/Rijkssubsidies (conform motie Subsidiedeskundigheid uit 2021)

In 2021 heeft de raad de motie “subsidiedeskundigheid” aangenomen. In deze motie heeft de raad het college verzocht inzicht te geven in aangevraagde EU- en Rijkssubsidies. Het college heeft in antwoord op deze motie aangegeven om dit overzicht jaarlijks te verstrekken. Hieronder is dit overzicht weergegeven. 

Het overzicht bevat de in 2023 aangevraagde subsidies vanuit het Rijk en vanuit de EU. Eventuele andere subsidies/specifieke uitkeringen die bijvoorbeeld door de provincie worden verstrekt of de subsidies/specifieke uitkeringen in het kader van de Sisa-bijlage (ivm separate verantwoording), vallen buiten dit overzicht. Ook de reeds lopende subsidies/specifieke uitkeringen vallen buiten dit overzicht.

Omschrijving subsidie

Instantie

Toegekend

Aangevraagd bedrag

Toegekend bedrag

Jaar van aanvraag

Subsidie voorbereiding, begeleiding en toezicht geluidsanering Sluisendijk

Rijk

Ja

2.575

2.575

2021

Subsidie Geluidsanering Hoeksche Waard, Binnenmaas N217 te Mijnsheerenland en 's-Gravendeel

Rijk

Ja

7.285

6.345

2023

Subsidie voor Ondernemend Nederland over Praktijkleren

Rijk

Ja

1.620

1.527

2023

11.480

10.447

*Betreft uitsluitend de in 2023 aangevraagde subsidies; Reeds lopende subsidies buiten beschouwing gelaten (eerder dan 2023 aangevraagd maar wel over de periode 2023)

**Alleen subsidies die via het Rijk en EU lopen, dus niet via Provincie of een Centrum-Gemeente

***Voor overzicht specifieke uitkeringen (Rijk) die via de Sisa-bijlage verlopen (ivm aparte verantwoording) wordt verwezen naar hoofdstuk 4.12 Sisa bijlage

Uit het overzicht blijkt dat in 2023 geen Europese subsidies zijn aangevraagd maar wel een aantal rijkssubsidies. De omvang van deze subsidies is beperkt.

Zoals hierboven aangegeven, vallen de Sisa-regelingen buiten het overzicht in verband met de separate verantwoording hierover in de Sisa-bijlage. De omvang van die specifieke gelstroom (Sisa) is voor de Hoeksche Waard aanzienlijk. De verantwoording van de Sisa-regelingen (subsidies) hebben wij opgenomen in hoofdstuk 4.12 van deze jaarstukken. Hieruit blijkt dat wij over 2023 verantwoording afleggen over 39 Sisa-regelingen (subsidies). Deze regelingen vertegenwoordigen een totaal subsidiebedrag (alle jaren) van ongeveer 64 miljoen (op basis van beschikkingen ). Van deze totale baten heeft ongeveer 35 miljoen betrekking op 2023. Deze baten zijn verantwoord in de voorliggende jaarstukken.